ryhmäkuva

Suuri partioleiri vastaa koronahaasteeseen

23.11.2020

Lounais-Suomen Partiopiirin partiolaiset kerääntyvät 10–17.6.2021 Rymättylän edustalla sijaitsevaan Maisaareen. Kyseessä on piirileiri Otava 2020. Koko partiopiirin yhteisellä leirillä on tietysti runsaasti osallistujia, ja partioharrastuksessa on ennen kaikkea kyse yhdessä olemisesta ja tekemisestä. Kuinka tällaisessa tapahtumassa huolehditaan turvallisuudesta? 

Piirileiri Otava 2020 oli, nimensä mukaisesti, tarkoitus järjestää Maisaaressa jo menneenä kesänä, mutta leiriläisten ja leirintekijöiden turvallisuuden varmistamiseksi leiri siirrettiin ensi kesään. Haasteita on toki edessä vielä silloinkin, mutta partiolaiset ovat tunnetusti aina valmiita, ja lisäaika on antanut mahdollisuuden hioa strategiat kohdilleen. Ajankohtaisia viranomaismääräyksiä ja -ohjeita noudatetaan kaikissa leiriin liittyvissä suunnitelmissa ja päätöksissä. 

Turvallisuus näkyy piirileirillä kaikkialla  

Partioleirillä syödään saman pöydän ääressä, nukutaan yhdessä pienemmissä alaleireissä ja vietetään oman ryhmän kanssa aikaa ohjelmapisteissä. Kaikissa näissä paikoissa tarvitaan toimenpiteitä koronaa vastaan. 

Ruokailutilanteissa tehostetaan porrastusta, ja ruokailualueita hajautetaan ja levitetään erilleen toisistaan. Näin varmistetaan se, ettei syömässä ole samanaikaisesti liian suuria väkijoukkoja. Nukkumista sen sijaan ei voi porrastaa, ja tämän takia piirileiri Otavalla jokainen osallistuja voi yöpyä omassa majoitteessaan.  

“Kun kaikki lippukunnan, eli paikallisyhdistyksen, jäsenet eivät nuku samassa puolijoukkueteltassa, on turvaväleistä heti helpompi huolehtia”, summaa leirinjohtaja Kai Sinkkonen. “Majoitusratkaisu tuo varmasti Otavalle myös poikkeuksellista värikkyyttä, kun isojen, yhteisten telttojen sijaan alueelle rakentuu pienempien telttojen ja laavujen yhteisöjä.” 

Päivät vietetään leirillä erilaisia ohjelmapisteitä kiertäen. Turvallisuuden varmistamiseksi jokaiseen pisteeseen nimetään henkilö, joka vastaa käsihygieniasta, ja jo aiemmin suunniteltuja hygieniatoimenpiteitä, kuten siivousta ja käsidesin jakamista, lisätään ja laajennetaan entisestään. Erityistä huomiota kiinnitetään wc-alueiden luona olevien käsienpesupisteiden toimivuuteen. 

Olennaista on myös johtajien ja vanhempien partiolaisten antama esimerkki: turvallinen piirileiri tehdään yhdessä.