muari

Muarin kirje

Hei muarin nuari ystävä!  

Mitä sulle ny koulujen alettua kuuluu? Oli mukavaa, kun kertosit muarille kuulumisia kesäloman seikkailuistasi! Mutta kuule, arvaatko, mitä mää kuulin tässä juuri naapureilta? Tänne saarelle tulee ensi kesänä partioleiri! Niin justiinsa, ja oikein vielä semmottis iso piirileiri, ja tairat olla juurikin siellä Lounais-Suomessa partiolaisena, sehän tarkoittaa, että kai sitten sääki olet tulossa tänne leirille! Et sunkkas sää tämmöttistä hianoutta väliin jätä?  

Maisaari on heinäkuussa just niin komia kun vaan voi, ja tänne on kuulemma tulossa oikkem pal väkeä ja veneitä ja kaikki. On merivoimien laivaa ja purjevenettä sun muuta paatia, ja eihän tänne siltaakaan tule, niin veneellä tänne tiätysti kuljetaan. Lupasivat, että saaristo näyttää hienoimmat pualesa, eivät tiätty aurinkoa voi luvata, mutta vihjailivat kuulemma yrittävänsä manata ja maanitella säänhaltijaa suapeaksi siitä hualimata.  

Se on kuulkas kylän väki innostunu nyt vallan ja suunnittelee sitä sun tätä ohjelmaa leirille. Miltäs kuulostaa teknologialaakso tai avaruusohjelma? Lupaavatten myös mediaohjelmaa, vaikka emmää vanha muari semmottosen päälle oikein ymmärrä - no, hah, ei sunkkas, ota huumoril, muari on villillä päällä, kyllähän some on täälläkin tuttu ja netti löytyy meiränkin tuvasta nykypäivänä. Kirjoistakin siälä medialaaksossa puhutaan. Mutta viälä leiriin - on kansainvälistä toimintaa ja sokerina nisun pääl viäläpä haikki. Mää toki joutusin kysymään, että mikä se semmottinen haikki on, kun on viaras sana. Miäleen tuli vaan netissä näkemäni kuva, jossa oli risteytetty hai ja lokki, siis haikki. Tommottis noin. Sitä voiki sit miätti, että onko kaikki totta, mitä netisä näkke. Vaan oikeasti haikki partiokiälessä on kuin onki päiväretki. Kui semmottis sana eres on! Tähän tarttis varmaan laittaa peräti nauruhymiö, mutta käsin kun kirjottaa, niin se näyttää vallan pölöltä... 

Kertoivat myös, että Itämeren suojelu on nyt tapetilla kovasti. Näkyyhän se venerannassakin, että kun muari oli lapsi, niin pohjaan näki laiturin päästä. Nyt näkyy vaan vihreetä. On se parantunnu reilusti pahimmasta kumminki, ei ole leväpuuroa eikä haisua enää, eikä öljyäkään kellu lauttoina, vaan tarttis silti tehrä jottain lisää. Se on kuulemma leirillä teemana, ja se kestävä kehitys myäs. Muarinkin tupaan tulee sähkö aurinkopaneelista kesällä! Se on melkkos paljon uuremp öljylampusta, eikös? Sitä siis pohritaan ens kesänä täällä Maisaaren kylässä myäs.   

Meillä kyläläisillä olis teille partiolaisille piän haaste. Miättikäs jo nyt syksyn aikana, kuin juuri teillä siälä lippukunnassa voitais Itämerta auttaa, jotta tulevinakin kesinä viälä vois uida, sukeltaa, kalastaa ja veneillä, ja jotta luantokin pärjäis paremmin. Sit voitte kertoa siitä muillekin vaikka netissä siälä lippukunnan somessa.  

Niin, ja mää muistinki tässä viälä, että kuulin jo sen leirin nimenki tuossa päivällä. Arvaakko jo? Ei, se ei ole sentäs Maisaari, Leisaari, eikä edes Maileeri, vaan Otava. Nimesivät sen muarin rakkaimman tähtikuvion mukaan. Otavan mukaan löytää Pohjantähden ja sitä mukaa pohjoisen, kun tietää, mihinkä tuata katsoo. Joko sää osaat?  

Kirjoitellaan tuasa syksyn ja talven mittaan, niin mää ja muutkin saarelaiset kertoillan teille kuulumisiamme Maisaaresta. Orotan jo vallan kovasti ens kesän leiriä ja teitä nuaria tänne vierailulle! Nähränkös tualloin, eikö vaan? Tuu ja tua kaveriski mukana!  

Syyskesän terveissi Maisaaresta lähettää 

Muari eli saariston mummo  

PS. Ai niin, unohrin jo vallan, postaa syksyn somekuvat niillä tägeillä niin muariki löytää etsimättä 

#otava2020 #lspiiri #partioscout #maisaari ja merkitte meirätki täältä mukaan @otava2020