Ohjelman ennakkomateriaali

Miten partiolaiset voisivat auttaa Itämerta?

Otava 2020 haastaa kaikki lippukunnat ja leirille osallistuvat partioryhmät pohtimaan, mitä juuri omassa lippukunnassa voisi tämän toimintakauden aikana tehdä Itämeren suojelun hyväksi. Ympäristöteko voi olla esimerkiksi johonkin keräykseen osallistuminen, hyväntekeväisyystempaus, tiedotusprojekti, suojelutyöhön liittyvät somejulkaisut, roskankeräystalkoot rannalla tai vaikkapa lippukunnan oman veneen käytäntöjen pohtiminen Itämeren puhtauden kannalta. Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja meri muodostuu pienistä pisaroista. 

 

Someotava-kilpailuhaaste

Toteuttakaa valokuva, jossa partioaiheisista tavaroista, ihmisistä tai vaikkapa luonnonmateriaaleista muodostuu OTAVA. Kuvassa täytyy näkyä jollain tapaa sekä partioaihe että piirileirin tunnus (vaikka paperille kirjoitettuna jossain nurkassa tai itse kuva-aiheena). Kekseliäisyys on sallittua ja suotavaa. Kuvaan ei saa lisätä mitään elementtejä jälkikäteen muokkaamalla, vain värin ja valoisuuden säätö on tarpeen. Kaikki muu sisällytetään itse otokseen. Kukin vartio saa osallistua vain yhdellä kuvalla, mutta useampi vartio voi osallistua samasta lippukunnasta omilla kuvillaan. Paras kuva palkitaan Otavan ennakkomateriaalitiimin toimesta!

Postatkaa kuva 30.11.2019 mennessä lippukunnan tai ryhmän omalle Instagram -tilille ja merkitkää kuvatekstiin ryhmän nimi, lippukunta sekä seuraavat tunnisteet: @otava2020 @lspartiopiiri #otava2020 #lspartiopiiri #partioscout

 

Otava osoittaa pohjoiseen

Selvittäkää yhdessä vartion kanssa, miten Otavan tähtikuviota voi käyttää pohjoisen ilmansuunnan löytämiseen. Tehkää siitä yhdessä juliste kolon seinälle! Mitä kansanperinnettä liittyy Otavaan? Mitä tarinoita siitä kerrotaan meidän omassa perinteessämme ja muiden maiden perinteissä? Mitä sen erikieliset nimet merkitsevät? Missä kaikkialla olette tottuneet näkemään Otavan kuviota?  

 

Lintu vai kala -leikki

Ryhmänjohtaja luettelee listasta kala- ja lintulajien nimiä. Osallistujien tehtävänä on arvata, kumpi on kyseessä: lintu vai kala. Leikin voi toteuttaa liikunnallisena – vaikkapa kahden seinän tai puun väliä juoksemalla, kyykkyyn ja ylös menemällä, uinti- ja lentoliikkeitä tekemällä – tai pelkkänä arvausleikkinä, äänestyslapuilla tai muilla keinoin ihan ryhmän toiveista ja tarpeista lähtien. Omia lajeja saa lisätä listaan, tietysti, mutta ideana on valita enimmäkseen aika vieraita ja usein äänteellisesti lähellä toisiaan olevia lajinimiä. Tämä on hauskaa sudenpennuista aikuisiin, toteutustapaa vaihdellen.

Lajilistat ja tarkemmat ohjeet leikin varioimiseen löydät alhaalta löytyvästä ennakkomateriaali liitteestä.

 

Tutustukaa saaristoon ja sen elämään

Etsikää Maisaari kartalta. Mitä sen ympärillä on? Millaista on saariston luonto? Keitä saaristossa asuu, miten siellä kuljetaan eri vuodenaikoina, missä on esimerkiksi lähin koulu / urheiluhalli / kauppa / terveyskeskus / elokuvateatteri / partiolippukunta? Mitä saaristossa voi tehdä kesällä ja mitä siellä voi tehdä talvella? Miten sää ja keli vaikuttavat saaristolaisten elämään?

 Ikäkaudesta riippuen voitte keskittyä pohtimaan vaikkapa saaristolaisten elämäntapoja, luontoa, ympäristöä, ekologiaa, aluepolitiikan haasteita tai elinkeinoja. Millaisia ovat saariston maisemat? Mitä eläimiä, kasveja ja muita eliöitä siellä on (vinkkinä, edellä oleva lista pitää sisällään enimmäkseen saariston eliöitä)? Miten luonto ja ihminen vaikuttavat toisiinsa? Voitte toteuttaa tämän kuvakirjojen, videoiden, nettisivujen tai vaikkapa matkailuesitteiden kanssa ja halutessanne koostaa tutkimuksenne tuloksista julisteen kolon seinälle.

 

Saaristoluonto ja ympäristönsuojelu

Vartionne voi selvittää, mitkä ovat Itämeren suurimmat ongelmat tällä hetkellä. Jo seikkailijat voivat keskustella rehevöitymisestä, vedenpuhdistuksesta, roskaamisesta ja öljypäästöistä. Etenkin meripartiolippukunnissa voidaan keskustella siitä, mihin partioveneen jätevesitankki tyhjennetään, mutta myös uutisotsikoiden ja esimerkiksi mökkiläisten ohjeiden kautta voidaan tutustua siihen, miten pienetkin määrät erilaisia kemikaaleja, ravinteita ja mikrobeja vaikuttavat vedenlaatuun ja eliöiden mahdollisuuksiin selviytyä, kun niitä kertyy vesistöön tarpeeksi. Selvittäkää, mitä sinileväkukinnot ovat ja mistä ne johtuvat. Tutustukaa uutisartikkeleihin Itämeren tilanteesta ja pohtikaa, miten yksilöinä, ryhmänä ja yhteiskunnan osana voitte toimia Itämeren ja muun luonnon hyväksi. 

Voitte myös tutustua vedenlaatuun, näkösyvyyteen ja leväsameuteen lähirannassa tai esimerkiksi syysretkellä. Tämän voi toteuttaa myös sisävesillä. Etsikää netistä tieto siitä, mikä on ns. Secchi-levy ja miten sitä käytetään näkösyvyyden mittaamiseen. Askarrelkaa sellainen tai käyttäkää lippukunnan tai jonkin vartiolaisen perheen omaa levyä ja mitatkaa näkösyvyys lähirannassa tai retkellä. Pohtikaa, mitkä tekijät vaikuttavat näkösyvyyteen juuri sillä paikalla. 

Vanhimmat ikäkaudet voivat myös tutustua (bio)kemiallisiin ilmiöihin rehevöitymisen taustalla ja vedenpuhdistuksen vaikutukseen sekä valuma-alueisiin ja viljelmien suojavyöhykkeiden merkitykseen. Jos mahdollista, vierailkaa vedenpuhdistamolla, maatilalla tai vaikkapa maatalousoppilaitoksessa, joka huomioi suojavyöhykkeet, kosteikot ja vesiekologian monimuotoisuuden!

Toteutusvinkkejä ja tietoa: 

Ammattiopisto Livia, Tuorla: alueella on mm. kosteikkoa ja suojavyöhykkeitä. Turun keskustassa geokätkö (Earth Cache) GC270BT. Mallikosteikot osoitteessa http://www.kosteikko.fi/. Kaupunkien ja kuntien omat ympäristönsuojelusivut. Centrum Balticum -säätiön ylläpitämät sivustot. WWF ja Suomen luonnonsuojeluliitto. 

 

Loistava seikkailu

Tehkää päiväretki tai viikonloppuretki yhdessä vartion kanssa ja laatikaa sen ohjelma Otavan teemoista. Niitä ovat yhdessä tekeminen, saaristo, hügge (eli kotoisuus), luonnonmukaisuus ja kestävä kehitys. Menkää vaihteeksi mökille keskenänne, leipokaa pullaa, puuhailkaa jotain pientä kierrätysmateriaalista ja onkikaa vaikka kalaa mato-ongella! Loistavan seikkailun ei aina tarvitse olla kalliokiipeilyä, melontaa, pop-konserttia tai upeita somekuvia auringonlaskuista. Tällä kertaa se voi olla myös pienimuotoista yhdessäoloa, myrskylyhtyjä syyskuisella kuistilla, kummitustarinoita saunan lauteilla ja villalangasta neulomista takassa vaahtokarkkeja paistaen. Jättäkää kännykät tekemisen ajaksi pöydälle yhteiseen laatikkoon (lukuun ottamatta yhtä vastuuhenkilöä, joka ei kuitenkaan saa somettaa koko aikana). Ensi kesänä on sitten vuorossa se suuri spektaakkeli, älkää missatko sitä!

Liitetiedostot